Gleden er som et lys. Tenner du det for andre, faller skinnet tilbake på deg selv



Førjulstiden i år har vært veldig annerledes enn tidligere. Kjæresten leser til eksamen og jeg kjenner så godt på lettelsen over at jeg er ferdig med eksamensforberedelser, og bare kan kose meg med å gjøre stort sett de tingene jeg vil etter jobb. Siden jeg startet så tidlig med både vasking og pynting så har jeg hatt god tid, men samtidig har tiden løpt fra meg. Men i år har jeg både prioritert å sy en julekjole, og den samme lille prinsessen kan glede seg til dukkeseng. I helgen satt jeg og tegnet og på ettermiddagene og kveldene snekres og sys det. Førjulstiden har føltes som den både går sakte og fort, men det er godt å sette av tid til det som gir energi og glede. 


Når gradestokken krøp ned mot minus 10 var det godt og varmt å snekre på kjøkkenet. Og vips så var resteplank og en bit med skumgummi blitt en himmelseng til en dukke. 
Figaro ligger ved siden av meg både når jeg jobber på hjemmekontor og når jeg syr. Han er ekstra selskapssyk nå når det er snø og kaldt ute. Han blir like skuffet hver morgen når han går til døren og vil ut. En stund virket det som at han trodde at det var sommer hvis han gikk ut hoveddøren og vinter hvis han gikk ut verandadøren. Nå er det kaldt og snø uansett hvilken dør han velger. Det har selv han forstått. 




Siden det er 13 desember i dag og siste eksamen for kjæresten skal jeg glede ham med Lussekatter til kvelds. 

Oppskrift på veganske lussekatter; eller lussekatter for laktoseintolerante
(vanlig oppskrift kan du finne her)

200 g vegansk smør
1 pakke gjær 
1 teskje bakepulver
100 g sukker
1 teskje salt
2 teskjeer malt kardemomme
1 liter soyamelk
1,4 kg hvetemel 
safran eller 1 ts gurkemeie 

  • Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett litt soyamelk. Ta i safranen i det våte. 
  • Smuldre gjær, tilsett sukker, bakepulver og salt i en bolle
  • Hell i litt mer soyamelk til det er fingervarmt i kjelen med smør. 
  • Så tilsetter du gjær og de andre ingrediensene i bollen. Rør godt til alt er oppløst
  • Tilsett  mel, litt og litt av gangen til du har fått en glatt og smidig deig

    La deigen heve under lokk eller med plastfilm over i ca 40 minutter.
    Gjør klar 3 bakebrett med bakepapir.
    Trill deigen til pølser og form dem til lusekatter. Legg dem på bakeplatene. Dekk dem med plastfilm og la dem etterheve i 30 – 40 minutter.

    Pensle dem med soyamelk og pynt med rosiner. For å unngå at rosinene blir svidd og tørre, legg de i kopp med varmt vann før du tar de på lussekattene, før steking

    Stekes midt i ovnen ved 225 grader i ca 10 minutter eller til de er gylne og fine.










Kommentarer